2017. július 26., szerda

Ámbra vs. borostyánPontosan mi az ámbra?
Az ámbra az ámbráscetek gyomrából (konkrétan a beleiből) felköpött, szürke, és fekete, viaszos állagú anyag.
Az -illatos- ámbra évszázadok óta a parfümgyártás alapanyaga, mivel megakadályozza az illatok felbomlását. Úgy keletkezik, hogy amikor a bálna kiöklendezi az ámbrát, az reakcióba lép a sós tengervízzel, megszilárdul és lerakódik a partokon. Ezeket összegyűjtik, mivel nagyon értékes, 10 ezer dollár/kg.
Nem csoda, hogy évtizedek óta próbálják szintetikusan előállítani, hiszen ritka, és a parfümgyártás alapanyaga. Sokan azt mondják, hogy ha az ámbrát olcsóbban elő lehetne állítani akkor a parfümök ára is drasztikusan csökkenne. És ettől nem is vagyunk messze.


A balzsamfenyő gén

Kanadai kutatók azt állítják, hogy a balzsamfenyő génje élesztőbe illesztve lehetővé teszi a cisz-abienol ipari méretű gyártását, és így az ámbra kiváltását a parfümgyártásban. És ez jó hír, mert nem kell keresgélni a tengerpartokon állandóan az ámbrát, ráadásul (ahogy az egyik tudós fogalmazott) az emberek hamar belejönnének abba, hogy nem bálnahányadékkal, hanem fenyőgyantával illatosítják majd magukat. Természetesen ez túlzás, hiszen az ámbra szilárd, ezért lehetetlen fújni. Inkább arra érdemes koncentrálni, hogy ha tényleg kiváltják a fenyővel az ámbrát, akkor biztosan csökkenni fog az áruk, mert fenyő rengeteg van.
Addig azonban marad az ámbra csodálatos illata és a drága parfümök.

A két anyag kapcsolatát mutatja az is, hogy a borostyán több nyelvben használatos elnevezése (angolul például amber) az arab ambar szóból ered, ami ámbrát jelent. Utóbbi helyett a bálnavadászat betiltásával ma leginkább a már említett balzsamos szuhar gyantáját alkalmazzák. A borostyán mézes, pézsmás, meleg aromáját gyakran támogatják meg egy kis vaníliával és szegfűszeggel.

Magyarországon a ha valaki a parfüm összetevőket olvassa akkor borostyánt nem fog találni csak ámbrát. Jellemzően nem fordítják a parfüm forgalmazók.

A www.pipereporta.hu -n a borostyánt szintén „Ámbra“ név alatt találjátok meg, a bálna köpetre leginkább hasonlító illatot „Ambergris“ név alatt.
A borostyán illat számos variációban is a megtalálható webáruházunkban pl. Ámbra-levendula, Ámbra-vanília, Fehér gyömbér-Ámbra.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése